Araştırmalarda, Çin sarımsaklarında kadmiyum, kurşun ve arsenik gibi ağır metallerin tespit edildiği belirtildi. Bu metaller, böbrek, karaciğer ve sinir sistemi gibi birçok önemli organa zarar verebilir.
İNSAN DIŞKISI BULUNDU!
İddiaya göre, Çin’de sarımsak yetiştirilirken gübre olarak insan dışkısı kullanılıyor. Bu durum, sarımsağın bakteriyel kirliliğe maruz kalmasına ve gıda zehirlenmesine yol açabiliyor.
Bazı Çin sarımsaklarında, rengini açmak için klorit gibi kimyasallar kullanıldığı da ortaya çıktı. Bu kimyasallar alerjik reaksiyonlara ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.
ATV’nin haberine göre Gıda mühendisi Nurten Sırma Çin sarımsağı ile ilgili tehlikeyi anlattı. Sırma raporlara dikkat çekerek Dünyada ithalatı yapılan Çin sarımsağı ile ilgili çeşitli şaibeler de var. Dolayısıyla bu üründe zaman zaman ağır metal bulunduğu zaman zaman insan dışkısı kaynaklı esherishia bulundu zaman zaman da renk ağırtıcı klorit gibi maddelerin varlığını da tespit etmişler. Bunun yetiştiği toprakta yakın yerde bir kanalizasyon akıntısı olabilir” dedi.
YERLİ SARIMSAK NASIL AYIRT EDİLİR?
Renk: Yerli sarımsakların dibi beyaz değildir, kırmızıya veya mora dönüktür. Çin sarımsağının dibi ise daha beyazdır.
Diş Sayısı: Yerli sarımsaklarda diş sayısı daha fazladır. Çin sarımsağında ise diş sayısı daha azdır.
Lezzet: Yerli sarımsakların kendine has bir tadı ve aroması vardır. Çin sarımsağının tadı ise daha yavandır.
Sırma, yerli sarımsağın nasıl ayırt edildiğini ise şu sözlerle anlattı:
“İki sarımsağı ayıran unsurlar var. Sarımsağı Kastamonu yöresine ait. Şimdi bizim sarımsaklar da dibi dip kısmı beyaz değildir. Rengi biraz daha kırmızı ve mora dönük. Çin sarımsağı denilen şey işte dibi biraz daha beyaz ve diş sayısı biraz daha az. Şunu da söyleyeyim yendiği zaman o sarımsağın kendine has bir tadı lezzeti var ya o lezzeti de yakalayamıyorsunuz bunda daha yavan bir tat var.”