Cinsel yamyamlık, bir canlının çiftleşme sırasında, öncesinde veya sonrasında partnerini yemesi davranışıdır. Canlılar arasında nadir bir davranıştır ve genellikle dişi örümceğimsilerde (Araknidler’de) görülür. Genel olarak nadir görülmesine rağmen birçok örümcek ve akrep ailesinde yaygın görülen bir harekettir.
Bu davranış, her ne kadar çeşitli yırtıcı omurgasızlarda bulunsa da bu konuda yapılan akademik çalışmalarda genellikle örümcekler veya peygamber develeri kullanılmıştır. İşte çiftleşmeden sonra partnerini yiyen canlılar…
1. Mantis Çekirgesi
Sadece bazı türlerinde cinsel yamyamlık görülen mantis çekirgelerinin dişileri genellikle erkeklerden daha büyük ve güçlü olur. Erkekleri feromon yayarak yanına çeker ve erkek mantis çekirgeleri bu feromonun etkisine kapılır. Dişi mantis çekirgeleri çiftleşme devam ederken partnerini yemeye başlar.
2. Karadul örümceği
Erkek karadul örümcekleri, dişilerine göre daha küçüktür. Bir dişiye çiftleşmek için yaklaşmaları hayatlarını tehlikeye sokar. Dişiler feromonlarıyla kaplı ağlar oluşturur bu yüzden erkek karadulun çiftleşmek için hayatını tehlikeye atar. Ölüm her defasında gerçekleşmez ama gerçekleşme olasılığı yüksektir.
3. Sıçrayan örümcek
Sıçrayan örümcekler eş seçerken benzersiz bir yol kullanır. Dişi sıçrayan örümceklerinin yalnızca bir kez çiftleşme şansı vardır. Bu yüzden de çok seçicidirler. Erkekler, dişileri dans ederek ya da yerde titreşim oluşturarak ikna etmeye çalışır. Dişi etkilenmişse çiftleşir. Erkek dişiyi etkilemeyi başaramamışsa dişi, kendisiyle çiftleşmek isteyen erkek örümceği yer.
4. Yeşil anakonda
Yeniş anakondaların da benzersiz çiftleşme stratejileri vardır. Dişi yeşil anakondalar çok eşlidir. Bu çiftleşme birçok erkeğin dişinin etrafında toplandığı ve çiftleşme fırsatı için rekabet ettiği bir ortamda gerçekleşir.
Yeşin anakondaların dişileri, erkeklerinden çok daha büyüktür. Bazen 10’dan fazla erkek, bir dişinin başında toplanarak çiftleşmek için mücadele eder. Bu mücadele bazen 4 haftaya kadar sürebilir ve dişi anakonda bu süre içesinde birden fazla çiftleşme yaşayabilir. Dişi anakondaların gebelik süreci çok uzundur, bu yüzden faza hareket edemez. Bu süreçte beslenmesini çiftleştiği erkeği avlayarak sağlar.
5. Akrep
Akrepler çiftleştikten sonra partnerlerini yeme eğilimindedir. Memeli olmamalarına rağmen doğum yaparak ürerler. Dişi akrepler tek batında 100 kadar yavru doğurabilir. Bu yüzden doğurma sürecinde çok fazla zaman ve enerji harcarlar. Doğurmak enerji gerektirdiği için dişiler yanlarında kalan erkekleri yiyerek enerji eksiklerini giderirler.
6. Ahtapot
Dişi ahtapotlar çiftleştikten sonra partnerini yer. Çünkü dişi yumurtlamak ve yavrular yumurtadan çıkana kadar onlara bakmak için enerjiye ihtiyaç duyar. Öte yandan doğumdan sonra sık sık dişiler de ölür. Yumurtadan çıkan yavrular da bazen hayatta kalmak için birbirlerini yer.